Porcja dla: 6 osób
Koszt jednej porcji: 2 zł
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Mexicanos (mięso w panierce dostępne w Lidlu - aczkolwiek można je zastąpić jakimkolwiek innym mięsem wedle uznania - z panierką bądź bez),
- ok. 8 ziemniaków,
- przyprawa Azjatycka - Vegeta,
- papryka słodka,
- przyprawa do gyrosa,
- przyprawa Kamis "skrzydełka z dzikiego zachodu",
- olej.
Przygotowanie krok po kroku:
01. Obrać ziemniaki, umyć i pokroić na małe kawałki.
02. Przyprawić używając wyżej wymienionych przypraw oraz wymieszać ziemniaki ze sobą, by równomiernie się wszystko rozprowadziło.
03. Wyłożyć (na papierze) na blachę ziemniaki oraz mięso.
04. Polać ziemniaki odrobiną oleju.
05.Włożyć wszystko do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 20 minut.
06. Wyjąć blachę i pokroić mięso na kawałeczki.
07. Nabijać na wykałaczki po kolei - raz mięso, raz ziemniak.
Gotowe ;)
TIPP:
Jeżeli masz za długie wykałaczki, to wystarczy je przepołowić i w miejscu przecięcia przypalić. Wówczas tak przygotowana wykałaczka wygląda estetycznie i nie odchodzi od niej drewienko.
01. Obrać ziemniaki, umyć i pokroić na małe kawałki.
02. Przyprawić używając wyżej wymienionych przypraw oraz wymieszać ziemniaki ze sobą, by równomiernie się wszystko rozprowadziło.
03. Wyłożyć (na papierze) na blachę ziemniaki oraz mięso.
04. Polać ziemniaki odrobiną oleju.
05.Włożyć wszystko do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 20 minut.
06. Wyjąć blachę i pokroić mięso na kawałeczki.
07. Nabijać na wykałaczki po kolei - raz mięso, raz ziemniak.
Gotowe ;)
TIPP:
Jeżeli masz za długie wykałaczki, to wystarczy je przepołowić i w miejscu przecięcia przypalić. Wówczas tak przygotowana wykałaczka wygląda estetycznie i nie odchodzi od niej drewienko.
Autor: Dagmara Tęga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz