Ostatnio miałem potworną ochotę na coś słodkiego. Nie chciało mnie się wyjść z domu, aby kupić jakąkolwiek czekoladę bądź batonik. Przypomniało mnie się, że w szafce miałem pięciuset gramową paczkę migdałów łuskanych. Pomysł w mojej głowie zrodził się błyskawicznie. Miałem ochotę na migdały w karmelu
Porcja dla: 4 osób
Koszt jednej porcji: ok. 7,00 zł
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 500 g migdałów łuskanych (cena rangi 27 zł - można migdały zastąpić orzeszkami niesolonymi - tutaj koszt paczki 500 g wychodzi ok. 5 zł)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie krok po kroku:
01. Na głębokiej patelni rozpuść cukier z wodą na średnim ogniu - zajmie to kilka minut, należy mieszać cukier od czasu do czasu, by się nie spalił.
02. Dodaj masło i sól oraz przyprawy (jeśli ich używamy).
03. Wsyp orzechy, dokładnie wymieszaj, by orzechy pokryły się karmelem.
04. Przełóż całość na folię spożywczą, a kiedy ostygnie połam na mniejsze kawałki.
Można serwować :D Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz