poniedziałek, 1 września 2014

Kabaczkowa uczta (mix przepisów)

Moja prababcia hodowała w ogrodzie gigantyczne kabaczki. Pamiętam do dziś zbiory, z których wychodziło czasem 5 megakabaczków. Zawsze dostawała jeden babcia, mama oraz ciocia. Prababcia zostawiała sobie jeden, a piąty szedł do sąsiadów obok. W domowej książce kucharskiej, należącej niegdyś do niej, znalazłem kilka wspaniałych przepisów dotyczących dań z tego warzywa. Część z nich różni się jedynie ilością przypraw oraz tym jakie zostały użyte. Jako, że nie mogę się zdecydować, które mam tutaj wstawić to pokazuję Wam kilka świetnych przepisów. Myślę, że będziecie mieli gdzie zaglądać, aby znaleźć przepisy.

PRZEPIS I - Kotlety z kabaczka klasyczne

Porcja dla:                    4 osób
Koszt jednej porcji:      1,02 zł
Czas przygotowania:   25 minut

Składniki:
- kabaczek
- sól, pieprz
- 4 jajka do obtaczania
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej

Przygotowanie krok po kroku:
01. Kabaczek obieramy ze skóry, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
02. Posypujemy solą oraz pieprzem.
03. Kolejnym krokiem jest zanurzenie w rozkłóconym jajku (dla niewtajemniczonych: w roztrzepanym).
04. Obtaczamy w mące i bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni tak, aby z obu stron otrzymać złoty kolor.

PRZEPIS II - Kotlety z kabaczka na ostro
Porcja dla:                    4 osób
Koszt jednej porcji:      1,18 zł
Czas przygotowania:   25 minut

Składniki:
- kabaczek
- sól, pieprz, chili, pieprz Cayenne
- 4 jajka do obtaczania
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej

Przygotowanie krok po kroku:
01. Kabaczek obieramy ze skóry, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
02. Posypujemy solą oraz pieprzem. Dodatkowo nacieramy plasterki kabaczka pieprzem Cayenne oraz chili
03. Kolejnym krokiem jest zanurzenie w rozkłóconym jajku (dla niewtajemniczonych: w roztrzepanym).
04. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni tak, aby z obu stron otrzymać złoty kolor.

PRZEPIS III - Placki z kabaczka
Porcja dla:                    4 osób
Koszt jednej porcji:      1,10 zł
Czas przygotowania:   20 minut
Składniki:
- 1 kabaczek
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:
01. Umyj kabaczek, przekrój i usuń gniazda nasienne.
02. Zetrzyj na grubej tarce razem ze skórką.
03. Skrop sokiem z cytryny, żeby miąższ kabaczka nie ściemniał. Jeśli uważasz, że jest za dużo wody, odcedź.
04. Dodaj pozostałe składniki i przyprawy. Konsystencja masy na placki z kabaczka ma być taka, jak na placki ziemniaczane. Smaży się je również tak samo. Na oleju na złoty kolor.

PRZEPIS IV - Sałatka z kabaczka
Porcja dla:                    4 osób
Koszt jednej porcji:      4,83 zł
Czas przygotowania:   40 minut (+ 2-3h na chłodzenie w lodówce)

Składniki:
- 1 młody zielony kabaczek
- 1 zielona papryka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 250 g oleju
- 6 pomidorów
- 1 słoiczek kaparów
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka bazylii
- sałata
- sól
- pieprz

Przygotowanie krok po kroku:
01. Umyj kabaczek, obierz i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut.
02. Odcedź, przekrój na pół, wydrąż pestki.
03. Następnie kabaczek pokrój w paski o długości 10 cm i grubości ok. 1,5 cm. Ułóż na półmisku.
04. Obierz cebulę, drobno posiekaj, wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
05. Cebulę z czosnkiem ułóż na plastrach kabaczka, polej sokiem z cytryny i olejem.
06. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
07. Zdejmij z kabaczka cebulę, pomidory obierz ze skórki, usuń z nich pestki i drobno pokrój.
08. Paprykę umyj, usuń pestki, pokrój w drobne kawałki. Wymieszaj z pomidorami, kaparami, pietruszką i bazylią.
09. Dodaj cebulę z marynaty i dokładnie wymieszać.
10. Powstałym sosem polej kabaczki.
11. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu ułóż sałatę, następnie kabaczka z sosem z pomidorów, papryki i cebuli.



SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz