PRZEPIS I - Kotlety z kabaczka klasyczne
Porcja dla: 4 osób
Koszt jednej porcji: 1,02 złCzas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- kabaczek
- sól, pieprz
- 4 jajka do obtaczania
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
Przygotowanie krok po kroku:
01. Kabaczek obieramy ze skóry, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
02. Posypujemy solą oraz pieprzem.
03. Kolejnym krokiem jest zanurzenie w rozkłóconym jajku (dla niewtajemniczonych: w roztrzepanym).
04. Obtaczamy w mące i bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni tak, aby z obu stron otrzymać złoty kolor.
PRZEPIS II - Kotlety z kabaczka na ostro
Porcja dla: 4 osób
Koszt jednej porcji: 1,18 złCzas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- kabaczek
- sól, pieprz, chili, pieprz Cayenne
- 4 jajka do obtaczania
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
Przygotowanie krok po kroku:
01. Kabaczek obieramy ze skóry, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
02. Posypujemy solą oraz pieprzem. Dodatkowo nacieramy plasterki kabaczka pieprzem Cayenne oraz chili
03. Kolejnym krokiem jest zanurzenie w rozkłóconym jajku (dla niewtajemniczonych: w roztrzepanym).
04. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni tak, aby z obu stron otrzymać złoty kolor.
PRZEPIS III - Placki z kabaczka
Porcja dla: 4 osób
Koszt jednej porcji: 1,10 złCzas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 kabaczek
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
01. Umyj kabaczek, przekrój i usuń gniazda nasienne.
02. Zetrzyj na grubej tarce razem ze skórką.
03. Skrop sokiem z cytryny, żeby miąższ kabaczka nie ściemniał. Jeśli uważasz, że jest za dużo wody, odcedź.
04. Dodaj pozostałe składniki i przyprawy. Konsystencja masy na placki z kabaczka ma być taka, jak na placki ziemniaczane. Smaży się je również tak samo. Na oleju na złoty kolor.
PRZEPIS IV - Sałatka z kabaczka
Porcja dla: 4 osób
Koszt jednej porcji: 4,83 złCzas przygotowania: 40 minut (+ 2-3h na chłodzenie w lodówce)
Składniki:
- 1 młody zielony kabaczek
- 1 zielona papryka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 250 g oleju
- 6 pomidorów
- 1 słoiczek kaparów
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka bazylii
- sałata
- sól
- pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
01. Umyj kabaczek, obierz i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut.
02. Odcedź, przekrój na pół, wydrąż pestki.
03. Następnie kabaczek pokrój w paski o długości 10 cm i grubości ok. 1,5 cm. Ułóż na półmisku.
04. Obierz cebulę, drobno posiekaj, wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
05. Cebulę z czosnkiem ułóż na plastrach kabaczka, polej sokiem z cytryny i olejem.
06. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
07. Zdejmij z kabaczka cebulę, pomidory obierz ze skórki, usuń z nich pestki i drobno pokrój.
08. Paprykę umyj, usuń pestki, pokrój w drobne kawałki. Wymieszaj z pomidorami, kaparami, pietruszką i bazylią.
09. Dodaj cebulę z marynaty i dokładnie wymieszać.
10. Powstałym sosem polej kabaczki.
11. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu ułóż sałatę, następnie kabaczka z sosem z pomidorów, papryki i cebuli.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz