Moja mama śmieje się, że tym daniem powinno świętować się Dzień Grubasa (dla niewtajemniczonych jest to Tłusty Czwartek). A dlaczego? Choćby z tego względu, że golonka sama z siebie tuczy, a w połączeniu z piwem i miodem staje się bombą kaloryczną. Trzeba przyznać, że chwilami smaczną bombą ;)
Porcja dla: 4 osób
Koszt jednej porcji: 4,50 zł
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Składniki:
- 1,5 kg golonki
- 1 szklanka piwa
- 4 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie krok po kroku:
01. Golonkę gotujemy tak, aby była miękka. Gdy mięso będzie już miękkie należy przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
02. W misce mieszamy piwo z musztardą oraz miodem i polewamy mięso.
03. Zapiekamy na złoty kolor. Całość podajemy z kapustą i chrzanem.
TIPP:
Jeśli chcemy mieć naprawdę pikantne danie to dodajemy do niego odrobinę sosu tabasco i pieprzu Cayenne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz