poniedziałek, 1 września 2014

Kurczak nadziewany serem w sosie jogurtowo-ziołowym


Witajcie po nieco dłuższej przewie spowodowanej sesją egzaminacyjną. Powiem Wam, że jest to coś strasznego, ale mniejsza o to ;-) Sesja powoduje, że człowiek jest na tyle zestresowany, że nie może nic przełknąć przed egzaminem. A ja okrywam przed Wami świetny sposób na to co zjeść po egzaminie, aby być w pełni najedzonym i mieć siły przed ostatnim sprawdzeniem wiedzy ;-) Przepis przedstawiam poniżej. Swoją drogą jest to chyba jeden z droższych przepisów.

Porcja dla:                    4 osób
Koszt jednej porcji:      6,92 zł
Czas przygotowania:   1h 25'

Składniki:
- 4 kawałki z piersi kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- opakowanie jogurtu naturalnego 0% (zastąpi nam tłustą śmietanę)
- 2 łyżki musztardy miodowej Kamis
- 1 łyżeczka ziół do sałatek Kamis
- 1 łyżeczka cebuli granulowanej Kamis
- 2 paczki Pomysłu na... sos śmietanowo-ziołowy
- 4 plasterki sera gouda

Przygotowanie krok po kroku:

Sos:
01. Paczki sosu śmietanowo-ziołowego rozrabiamy w średnim garnku z 1 1/2 szklanki wody.
02. Dodajemy opakowanie jogurtu, łyżeczkę ziół do sałatek i cebulki granulowanej.
03. Całość zaczynamy gotować na wolnym ogniu przez 10 minut cały czas mieszając.
04. Aby uzyskać wyrazisty smak sosu dodaj 2 łyżki musztardy miodowej Kamis.
05. Na koniec dodaj do sosu skrojone papryki i wymieszaj całość raz jeszcze.

TIPP: Nie dodawaj papryki przed gotowaniem. Może wypuścić sok, który zepsuje nam sos (zła konsystencja).



Mięso:
01. Odkrawamy z piersi kurczaka niepotrzebne elementy takie jak żyłki, tłuszczyk itp.
02. Nacinamy wzdłuż dłuższego boku kieszonkę.
03. Wkładamy do środka duży plasterek sera.
04. Obtaczamy w jajku, a następnie mące i zaczynamy smażyć na patelni.

Kolejnym krokiem podczas smażenia mięsa będzie ugotowanie makaronu, odcedzenie go i wyłożenie na talerz. Całość jest już gotowa i nadaje się do konsumpcji.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz