poniedziałek, 1 września 2014

Zupa cebulowa


Zima w pełni za naszymi oknami, białe szaleństwo daje się we znaki również naszemu układowi immunologicznemu. W tym czasie powinniśmy dostarczać do organizmu dużo witaminy C, między innymi poprzez... zupę cebulową. :-)

Porcja dla:                   4 osób
Koszt jednej porcji:     ok. 9,30 zł
Czas przygotowania:    1h 20'

Składniki:
- 1/4 małego selera
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 9 średnich cebul
- 8 średnich ziemniaków
- duży korpus (4-5 skrzydełek)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- dwa liście laurowe
- przyprawa uniwersalna (np. vegeta, kucharek)
- natka pietruszki i/lub koperku
- śmietana

Przygotowanie krok po kroku:

01. Cebulę, marchew, selera i pietruszkę obrać
02. Cebulę opiec nad gazem, aby się poprzypalała z każdej strony (ale nie spaliła!)
03. Wrzucić do wody korpus (skrzydełka) wraz z warzywami
04. Doprawić przyprawą uniwersalną, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym
05. Obrać ziemniaki i pozostałą cebulę i pokroić - cebulę na pół i w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę
06. Z gotującego się rosołu wyciągnąć warzywa i mięso
07. Cebulę przesmażyć na złoto na patelni i wrzucić do rosołu wraz z surowymi, pokrojonymi ziemniakami
08. Oddzielić kości od mięsa. Mięsko wrzucić do wciąż gotującego się na małym ogniu wywaru
09. Poczekać aż ziemniaki zmiękną. Dodać śmietany, pokrojonego koperku i pietruszki i mieszać co jakiś czas
10. Zupa musi być w pewnym stopniu gęsta, jeśli nie jest, dodać odrobinę zaklepki

Nalać na talerze i smacznego!

UWAGA: Jeśli przy gotowaniu kurczaka i warzyw wyjdzie szarożółta piana na wierzch, po prostu zdejmujcie ją łyżką cedzakową. Do zupy można dodać przesmażoną kiełbasę - będzie bardziej sycąca i będzie miała lepszy smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz