poniedziałek, 1 września 2014

Filet ziołowy na średnio ostro

Znalazłem jeden ciekawy przepis, który postanowiłem "wcielić w życie". ;) Będzie to filet z piersi kurczaka przyprawiony ziołami na średnio ostro. :) Największą zabawą w przygotowaniu tego posiłku jest dobranie odpowiednich przypraw. Osobiście wybrałem kilka z nich, a wszystkie dostaniemy w większych sieciowcach pod marką Kamis.

Wybranymi przyprawami zostały: estragon, majeranek, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, pieprz Cayenne, chili oraz czosnek granulowany.

Kiedy wszystkie składniki łącznie z kurczakiem mamy już kupione możemy śmiało brać się do pracy.

Porcja dla:                    2 osób
Koszt jednej porcji:       3,55 zł
Czas przygotowania:    25 minut (z gotowaniem ziemniaków około 65 minut)

Składniki:
- 1/4 łyżeczki estragonu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- kilka ziarenek pieprzu cytrynowego
- 1 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
- 1 łyżeczka chili
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 3 łyżki oleju (najlepszy w tym przypadku będzie rzepakowy)
- 2 duże kawałki filetu z piersi z kurczaka

Przygotowanie krok po kroku:

01. Wykrawamy z mięsa niepotrzebne rzeczy (żyłki, tłuszczyk itp.)
02. Rozbijamy lekko nasze mięso. Kiedy już to zrobimy bierzemy widelec i nakłuwamy kurczaka, aby przyprawy, które zastosujemy mogły "wsiąknąć" do środka.
03. Do głębokiego talerza wrzucamy nasze przyprawy. Mieszamy całość przed dolaniem oleju.
04. Dodajemy olej i całość raz jeszcze mieszamy.
05. Wcześniej przygotowane mięso panierujemy w przyprawach i układamy na patelni.
06. Całość smażymy do czasu aż uznamy, że mięso jest już dobre.

TIPP: Przed smażeniem nie dodawaj oleju na patelnię. Kurczak wówczas będzie za tłusty!

Aby zjeść naprawdę pyszny obiad można ugotować młode ziemniaczki i przyprawić je koperkiem.
Tak oto gotowe danie możemy podać bliskiej osobie. Myślę, że będzie to świetny pomysł na jakieś święto, choćby Dzień Matki :-)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz