poniedziałek, 1 września 2014

Nadziewane ogórki

Porcja dla:                  4 osób
Koszt jednej porcji:      ok. 2,50 zł
Czas przygotowania:    20 minut

Składniki:
- 125 g chudego twarogu
- 6 rzodkiewek
- 2 długie ogórki
- pół czerwonej papryki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 gałązki koperku do dekoracji
- sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

01. Ogórki umyj i utnij im końce. Delikatnie je obierz.
02. Pokrój je na dość grube plastry i zrób małą łyżeczką wgłębienie usuwając gniazda nasienne.
03. Twaróg rozgnieć widelcem i połącz wraz z jogurtem i koperkiem.
04. Pięć rzodkiewek i pół papryki pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj całość do twarogu i wymieszaj.
05. Przypraw solą i pieprzem.
06. Gotowy farsz nałóż do wydrążonych ogórków.
07. Ostatnią rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki i udekoruj nią ogórki.
08. Na wierzch połóż koperek i oprósz całość pieprzem.

TIPP: Do twarożku dodaj też inne zioła np. natkę. Rzodkiewkę i paprykę możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz