poniedziałek, 1 września 2014

Sałatka grecka


Smak pysznej sałatki greckiej? Jak najbardziej tak! Do tego oliwki i ser feta. Grecka uczta jak się patrzy, opa!

Porcja dla:                    4 osób
Koszt jednej porcji:      5,20 zł
Czas przygotowania:   30 minut

Składniki:
- 1 sałata lodowa
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 ogórek
- sos sałatkowy grecki Knorr
- 200 g pomidorków cherry
- 150 g oliwek czarnych
- 1 opak. sera feta (Favita)

Przygotowanie krok po kroku:
01. Warzywa dokładnie należy umyć. Z papryki pozbądź się gniazd nasiennych i tzw. białych części. Pokrój ją w kwadraciki o boku 1 cm.
02. Podobnie jak paprykę, przygotuj ogórka. Cebulę pokrój w plastry, tak aby powstały talarki, mogą być w formie pierścieni.
03. Pomidorki cherry przekrój na pół. Całość pozostaw na desce do krojenia.
04. W szklance rozrób sos sałatkowych Knorr z niewielką ilości wody (ok. 50 ml) wraz z dwiema łyżkami oleju. Wrzuć warzywa do miski.
05. Sałatę zacznij rwać w drobne kawałki. Dodaj przygotowany wcześniej sos.
06. Ser feta pokrój w niewielkie plasterki i ułóż na wierzchniej stronie.
07. Całość posyp z wierzchu oliwkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz