Przeglądając pewną gazetkę związaną z kulinariami znalazłem ciekawy przepis na kluski z brukselki. Postanowiłem zrobić to na obiad i powiem, że jestem pod wrażeniem. Niskokaloryczne, syte i przede wszystkim tanie. Czyli ten przepis spełnił wymogi Studenckiej Kuchni :-)
Porcja dla: 3 osoby
Koszt jednej porcji: 2,25 zł
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (na 15 sztuk):
- 150 g brukselki
- 60 g mąki
- 1 jajko
- sól
Przygotowanie krok po kroku:
01. Umytą brukselkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
02. Ugniatamy widelcem na tzw. paćkę.
03. Dodajemy mąkę, jajko i całość ugniatamy.
04. Nawilżonymi dłońmi formujemy kulki i wkładamy je do garnka z gotującą się wodą.
05. Gotujemy przez około 10 minut, wyciągamy, odsączamy i gotowe.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz