poniedziałek, 1 września 2014

Kluski z brukselki

Przeglądając pewną gazetkę związaną z kulinariami znalazłem ciekawy przepis na kluski z brukselki. Postanowiłem zrobić to na obiad i powiem, że jestem pod wrażeniem. Niskokaloryczne, syte i przede wszystkim tanie. Czyli ten przepis spełnił wymogi Studenckiej Kuchni :-)

Porcja dla:                    3 osoby
Koszt jednej porcji:      2,25 zł
Czas przygotowania:   30 minut

Składniki (na 15 sztuk):
- 150 g brukselki
- 60 g mąki
- 1 jajko
- sól

Przygotowanie krok po kroku:
01. Umytą brukselkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
02. Ugniatamy widelcem na tzw. paćkę.

03. Dodajemy mąkę, jajko i całość ugniatamy.
04. Nawilżonymi dłońmi formujemy kulki i wkładamy je do garnka z gotującą się wodą.
05. Gotujemy przez około 10 minut, wyciągamy, odsączamy i gotowe.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz