poniedziałek, 1 września 2014

Sernik truskawkowy na zimno


Osobiście polecam na dziś sernik truskawkowy na zimno. Idealny na letnie upały :-) Co prawda przepis ten nie jest na studencką kieszeń, ale jest dobry, aby świętować jakieś ważne dla nas wydarzenie. W naszym przypadku jest to 150 polubień na Facebooku.

Porcja dla:                     4 osób
Koszt jednej porcji:       5,26 zł
Czas przygotowania:   1h 20' (+ 2h na stężenie galaretki)

Składniki:

- 1 szklanka mleka (+ niewielka mleka do pomoczenia biszkoptów)
- 3 serki homogenizowane
- 1 śmietana kremówka

- 1 szklanka cukru

- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 kg truskawek(może być mrożonych)
- 2 galaretki truskawkowe

- opakowanie biszkoptów

Przygotowanie krok po kroku:
01. Żelatynę wrzuć do mleka i zostaw aż napuchnie (najlepiej w garnuszku).
02. Gdy napuchnie, lekko podgrzej i rozpuść. Zostaw, aby ostygło.
03. Ubitą śmietanę zmiksuj z serkiem homogenizowanym i cukrem.
04. Pokrój truskawki (zostaw trochę do ozdoby). Najlepiej jak pokroisz w słupki.
05. Zmiksuj z masą serową. Dodaj przestudzone mleko z żelatyną.
06. Dużą tortownicę (względnie formę do ciast) wyłóż biszkoptami.
07. Skrop je lekko mlekiem. Masę truskawkowo-serową wyłóż na biszkopty i wstaw do lodówki na ok. pół godziny (można teraz ozdobić).
08. Wylej schłodzoną galaretkę i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Po dwóch godzinach upewnij się, że galaretka stężała. Jeśli tak się stało mamy gotowe, pyszne ciasto, którym możemy częstować bliskich :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz