Ostatnio nie mam czasu na to, aby stać nad garami ;) Za co Was wszystkich serdecznie przepraszam... W ramach rekompensaty chcę pokazać Wam przezacny przepis na zupę orientalną autorstwa jednego z naszych fanów. Jest nim Sebastian Brochocki! Dziękujemy!!!
Porcja dla: 4 osób
Koszt jednej porcji: ok. 5,60 zł
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 3 l wody
- 1,5 kg brokułów
- 1/2 paczki brukselki
- 3 kostki rosołowe
- 3 filety z piersi kurczaka
- por
- czosnek
- imbir
- natka pietruszki
- mleko kokosowe
Przygotowanie krok po kroku:
01. Różyczki brokułów oraz brukselkę gotuj w wodzie wraz z kostkami rosołowymi.
02. Po ugotowaniu przecedź je do miski.
03. Skrój por w plasterki, gotujemy jego w tym samym wywarze.
04. Pokrój filety z piersi kurczaka w kostkę i ugotuj (cały czas w tej samej wodzie).
05. Odcedzone warzywa zmiksuj blenderem
TIPP: Jeżeli nie posiadasz blendera skrój warzywa na drobne kawałki
06. Następnie dodaj natkę pietruszki, imbir oraz czosnek.
07. Aby smak miał bardziej orientalny charakter do prawie gotowej zupy dodaj 5 łyżek stołowych mleka kokosowego.
Kiedy zupa jest gotowa można zacząć wykładać ją na talerze i serwować.
TIPP: Jeśli przygotowałaś/-eś zupę na bardziej szczególną okazję możesz ozdobić ją łyżką jogurtu naturalnego gęstego oraz listkiem bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz