poniedziałek, 1 września 2014

Zupa orientalna

Ostatnio nie mam czasu na to, aby stać nad garami ;) Za co Was wszystkich serdecznie przepraszam... W ramach rekompensaty chcę pokazać Wam przezacny przepis na zupę orientalną autorstwa jednego z naszych fanów. Jest nim Sebastian Brochocki! Dziękujemy!!!

Porcja dla:                  4 osób
Koszt jednej porcji:      ok. 5,60 zł
Czas przygotowania:    50 minut

Składniki:

- 3 l wody
- 1,5 kg brokułów
- 1/2 paczki brukselki
- 3 kostki rosołowe
- 3 filety z piersi kurczaka
- por
- czosnek
- imbir
- natka pietruszki
- mleko kokosowe

Przygotowanie krok po kroku:

01. Różyczki brokułów oraz brukselkę gotuj w wodzie wraz z kostkami rosołowymi.
02. Po ugotowaniu przecedź je do miski.
03. Skrój por w plasterki, gotujemy jego w tym samym wywarze.
04. Pokrój filety z piersi kurczaka w kostkę i ugotuj (cały czas w tej samej wodzie).
05. Odcedzone warzywa zmiksuj blenderem

TIPP: Jeżeli nie posiadasz blendera skrój warzywa na drobne kawałki

06. Następnie dodaj natkę pietruszki, imbir oraz czosnek.
07. Aby smak miał bardziej orientalny charakter do prawie gotowej zupy dodaj 5 łyżek stołowych mleka kokosowego.

Kiedy zupa jest gotowa można zacząć wykładać ją na talerze i serwować.

TIPP: Jeśli przygotowałaś/-eś zupę na bardziej szczególną okazję możesz ozdobić ją łyżką jogurtu naturalnego gęstego oraz listkiem bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz