poniedziałek, 1 września 2014

Kompot jabłkowo-miętowy

W ogrodzie chrzestnego wyrosły naprawdę słodkie papirówki. Żal byłoby nie skorzystać z darów lata i nie ugotować choćby małego kompociku. W połączeniu z miętą, która rośnie opodal jabłoni w moim garnku powstał mały Tymbark :-) Kompot jabłkowo-miętowy ma jedną doskonałą właściwość. Orzeźwia nasz organizm (zwłaszcza jak pijemy z lodem). Taki kompot idealnie pasuje do dań bezmięsnych lub takich, które zawierają białe mięso (drób).

Porcja dla:                    8 osób (po 2 szklanki)
Koszt jednej porcji:      0,56 zł
Czas przygotowania:   25 minut

Składniki:
- 500 g jabłek na litr wody
- 15 listów mięty
- 2 łyżki stołowe cukru

Przygotowanie krok po kroku:
01. Jabłka pokroić i wrzucić do garnka.
02. Zalać 2,5 litra wody i ugotować.
03. Dodać miętę i cukier.
04. Przemieszać dokładnie.

Smacznego!

TIPP:
Jeżeli nie masz możliwości, aby skombinować miętę z ogródka to zagotuj wodę w czajniku i zalej dwie torebki mięty. Kiedy się zaparzy dodaj do kompotu.

TIPP:
Kompot najlepiej smakuje schłodzony. Ostudź garnek z piciem i wstaw do lodówki. Nalewając do szklanki nie zapomnij dodać dwóch kostek lodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz