poniedziałek, 1 września 2014

Kurczak w sosie pieczarkowym inaczej


Kolejny dzień i kolejny z doskonałym pomysłem na pyszny i średnio szybki obiad. Dzisiaj postanowiłem zrobić kurczaka w sosie pieczarkowym inaczej. Sądząc po reakcjach bliskich obiad musiał się naprawdę udać. Po zjedzeniu dużej porcji prosili mnie o dokładkę! Przepis przedstawiam poniżej.

Porcja dla:                 3 osób
Koszt jednej porcji:      4,50 zł
Czas przygotowania:   40 minut

Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 obrane cebule
- 250 g pieczarek
- odrobina suszonego kopru lub bazylii

Przygotowanie krok po kroku:
01. Zacznij gotować młode ziemniaki
02. Z filetów z piersi kurczaka powykrawaj niepotrzebne elementy. Nakłuj je widelcem, a następnie wetrzyj sól i pieprz.

03. Skrój cebulę w kostkę, a wcześniej obrane pieczarki w paski.
04. Na patelnię daj dwie łyżki stołowe oleju i zeszklij cebulę.
05. Dodaj do niej mięso pokrojone w malutką kostkę. Pamiętaj, aby odlać wodę po kurczaku.
06. Dodaj pieczarki do smażonego mięsa z cebulą.
07. Kolejnym krokiem będzie dorzucenie jogurtu do smażonych składników.

08. Całość należy przyprawić koprem lub bazylią i duszenie pod przykrywką przez 15 minut.
09. Odcedź w tym czasie ziemniaki.
10. Całość przyrządzoną wykładamy na talerz.

Smacznego!!!

TIPP: Pieczarki w trakcie smażenia wypuszczają wodę. Możesz się jej pozbyć, ale nie musisz. Dodając jogurt możesz uzyskać płynniejszą konsystencję sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz