poniedziałek, 1 września 2014

Kalafior w piwie

Porcja dla:                  4 osób
Koszt jednej porcji:      1,90 zł
Czas przygotowania:    45 minut

Składniki:
- 1 kalafior większy
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki jasnego piwa
- 1/2 łyżeczki curry
- sól, cukier do smaku
- 150 g tłuszczu do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

01. Kalafior opłukać, następnie zagotuj wodę dodając soli i cukru.
02. Ugotuj kalafior przez 8 minut bez przykrycia, następnie odsącz go i podziel na różyczki.
03. Żółtka oraz olej wymieszaj z mąką i stopniowo wlewaj piwo. Wyrób gładkie ciasto.
04. Białka ubij ze szczyptą soli i curry na sztywną pianę. Delikatnie połącz z ciastem.
05. Rozgrzej na patelni tłuszcz, kalafior mocz w cieście i kładź na patelnię.
06. Smaż dopóki nie uzyska złocistego koloru.

Całość przełóż na talerz i smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz