poniedziałek, 1 września 2014

Kwaśnicorka z ziemniakami

Pomiędzy Andrychowem, a Bielsko-Białą znajduje się mała, a jakże urocza miejscowość o nazwie Bujaków. W tej miejscowości od 1948 roku działa nieprzerwanie Koło Gospodyń Wiejskich. Panie spotykają się, wymieniają się poradami, tworzą to co przystało na panie z KGW. Oczywiście nie może zabraknąć gotowania. To stamtąd wywodzi się przepis, który chcę dzisiaj przedstawić. Jest to kwaśnicorka z ziemniakami.

Porcja dla:                    6 osób
Koszt jednej porcji:      2,83 zł
Czas przygotowania:   ok. 50 minut

Składniki:
- 3 litry wody
- 5 średnich ziemniaków
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
- zielona pietruszka
- 500 g wieprzowiny (np. schab)
- łyżka smalcu

Przygotowanie krok po kroku:
01. Ziemniaki i pozostałe warzywa należy obrać i pokroić w kostkę.
02. Mięso kroimy w plasterki i podsmażamy na smalcu na złoty kolor. Połączyć z resztą składników w garnku z wodą.
03. Całość należy gotować do miękkości.

TIPP:
Można dodać śmietany. Wówczas nasza zupa będzie miała prawdziwie kremowy smak.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz