poniedziałek, 1 września 2014

Mintaj panierowany inaczej z kapustą pekińską i papryką


Czy wyobrażasz sobie smażoną rybę, która nie jest panierowana? Ja też nie wyobrażam sobie. Ale panierowanie w mące i bułce tartej jest dla osób dbających o linię niebezpieczne, bo grozi przybraniem na wadze. Jednak ja dzisiaj wpadłem na genialny pomysł, aby zjeść panierowaną rybę bez ani jednego grama mąki i bułki tartej. Postanowiłem mintaja panierować w... papryce mielonej słodkiej. Cały przepis jest oparty na składnikach, które są pożywne i które są fit ;-)

Porcja dla:                    1 osoby
Koszt jednej porcji:      3,15 zł
Czas przygotowania:   15 minut

Składniki:
- 1 kostka filetu z mintaja
- 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
- 2 szklanki kapusty pekińskiej
- 1 średnia papryka czerwona
- 3 łyżki jogurtu naturalnego 0%

Przygotowanie krok po kroku:
01. Filet obtaczamy w papryce mielonej słodkiej i smażymy na patelni. Na jeden kawałek dajemy łyżkę oleju rzepakowego.
02. Siekamy kapustę pekińską w drobne kawałki i wykładamy do miski.
03. W papryce odcinamy "kapelusik", wycinamy środek, a resztę kroimy w ćwiartki i drobne paski w poprzek warzywa. Dodajemy do miski
04. W szklance mieszamy jogurt z niewielką ilością ziół prowansalskich i tymianku.
05. Polewamy całość w misce.
06. W międzyczasie sprawdzamy naszą rybę, aby się zbytnio nie przypaliła. Jeśli jest gotowa to wykładamy ją na całość i... voilà!

W ten sposób przyrządzony posiłek możemy skonsumować bez obaw o to, czy coś się stanie naszej figurze. Kiedy tylko po obiedzie poczujemy niedosyt możemy w ramach podwieczorku zjeść czerwonego grejpfruta. Jest on moją alternatywą na chęć czegoś słodkiego, a tym samym świetnie "zapycha" żołądek. Zawarta w nim związki powodują obniżanie poziomu złego cholesterolu, czyli LDL (tutaj dziękuję Pauli Pląskowskiej za pomoc! :-) ). Ciekawostką jest też fakt, że zawarte w tych owocach pektyny, flawonoidy i witamina C zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Jednak jest to temat na inną notkę. Tymczasem bierzcie się za gotowanie! ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz