poniedziałek, 1 września 2014

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

Kolejny dzień spędzam w pracy do 18:00, przez ten czas niewiele zjem. Zapewne będą to dwa średniej wielkości rogaliki z piekarenki obok Heliosów i Fanta truskawkowa do popicia. A teraz na poważnie trzeba pomyśleć co można zjeść pożywnego po powrocie do domu. Blisko półtora tygodnia nie było w mojej kuchni filetu z piersi kurczaka. Co tu zrobić aby się najeść i to małym kosztem...? Już wiem! Filet z piersi kurczaka w sosie miodowo-musztardowym! To powinno być znakomite danie!

Porcja dla:                   1 osoby
Koszt jednej porcji:      ok. 5,00 zł
Czas przygotowania:    23 minuty

Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- woreczek ryżu

Składniki do sosu:
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki miodu
- sok z połówki cytryny
- sól oraz pieprz

Przygotowanie krok po kroku:
01. Wykrawamy z mięsa niepotrzebne rzeczy (żyłki, tłuszczyk itp.)
02. Rozbijamy troszeczkę nasze mięso, a następnie nacieramy solą i pieprzem
03. Na patelnię nalewamy 2 łyżki oleju i smażymy kurczaka
04. Wstawiamy wodę w garnku na ryż, który gotuje się przez 15 minut. Wyjmujemy go, odcedzamy i wykładamy na talerz. (Jeżeli wiesz, że nie zjesz całego woreczka nałóż sobie połowę, a drugą połowę zostaw w garnku)
05. Usmażony filet z piersi kurczaka wykładamy obok ryżu.

A teraz bierzemy się za sos!

06. Musztardę i miód przekładamy do salaterki
07. Dodajemy sok z cytryny, sól oraz pieprz.
08. Całość dokładnie mieszamy.

Et voila! Nasze danie jest gotowe, wystarczy ryż polać sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz