poniedziałek, 1 września 2014

Szyszki czekoladowe


Porcja dla:                   3 osób
Koszt jednej porcji:     ok. 5,50 zł
Czas przygotowania:    30 minut (+ 120 minut na utwardzenie) = 150 minut

Składniki:
- 200 g czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 60 g ryżu preparowanego (3 szklanki)

Przygotowanie krok po kroku:
01. Czekolady należy połamać w kostki i zalać śmietanką (w garnku)
02. Gotujemy na małym ogniu stale mieszając, do chwili aż cała czekolada się rozpuści, masa zacznie lekko bulgotać i całość robić się gęsta
03. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na moment, aby czekolada ostygła. (Proces można przyspieszyć wkładając garnek do zimnej wody)
04. Należy pamiętać by co pewien czas zamieszać (wówczas masa czekoladowa nie zgęstnieje)
05. Zimną i płynną czekoladę wyjmujemy z zimnej wody. Dodajemy do niej stopniowo ryż ciągle mieszając
06. Gotową masę wykładamy na papier łyżeczką tworząc niewielkie ciasteczka
07. Po wyłożeniu zostawiamy szyszki na dwie godziny w chłodnym miejscu, aby lepiej nabrały odpowiedniej konsystencji
08. Utwardzone szyszki delikatnie odrywamy od papieru i serwujemy na talerzu jako pyszną przekąskę

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz