wtorek, 14 października 2014

Kawowe wariacje (cz. I)

Całkiem niedawno na blogu pojawił się artykuł dotyczący kawy, a dokładniej tego jak ona powstaje. Od tej pory nabrałem ochoty, aby w kuchni zrobić kilka wariacji z udziałem kawy. Przez kilka dni pomieszczenie wypełniało się zapachem świeżo zmielonej kawy, topionej czekolady, cytrusów... a nawet podgrzewanej masy krówkowej. Wszystko po to, aby głębię niepowtarzalnego smaku kawy, którą możecie przygotować sobie w zaciszu domowym w naprawdę tani i szybki sposób. W przepisach podaję Wam przepisy, które możecie wykonać ze zmielonej kawy. Jednak ja preferuję kawę ziarnistą, którą mielę za pomocą młynka.

Pierwszy przepis jaki chcę Wam przedstawić to kawa pomarańczowa z puszystą, czekoladową pianką.

Do wykonania tego przepisu będziemy potrzebowali:
- 1,5 łyżeczki kawy (może być rozpuszczalna)
- 1 cząstkę pomarańczy
- pół filiżanki mleka 2,0%
- 2 kostki czekolady gorzkiej

Wykonanie krok po kroku:
01. Do szklanki włóż cząstkę pomarańczy. Posyp ją kawą.
02. Do małego rondelka wlej mleko i podgrzej je do około 60°C.
03. Przelej je do słoiczka z zakrętką i energicznie trzęsiemy, aż się spieni. W międzyczasie ugotuj wodę w czajniku i zalej kawę.
04. Kiedy już z mleka stworzy się pianka, przełóż ją delikatnie na kawę.
05. Przyozdób piankę startą czekoladą.


Voilà! Poświęcając 10 minut możemy delektować się wyjątkowym smakiem kawy. Pomarańcza zalana wrzątkiem wypuszcza z siebie sok, który w połączeniu z puszystą pianką i gorzką czekoladą powoduje, że nasze kubki smakowe są w raju. Kawa jest półsłodka, tak więc trafi w gusta osób, które nie przepadają ani za gorzką, ani za przesłodzoną kawą. Jednak co zrobić, jeśli chcemy wyjątkowo słodką kawę bez słodzenia? To proste! Należy przyrządzić kawę krówkową, oprószoną lekko orzechami włoskimi!

Ten przepis potrzebuje:
- 1,5 łyżeczki kawy (może być rozpuszczalna)
- 1-2 łyżeczki masy krówkowej
- pół filiżanki mleka 2,0%
- 2 duże orzechy włoskie

Wykonanie krok po kroku:
01. Do szklanki wsypujemy kawę.
02. Dodaj masę krówkową.
03. W małym rondelku podgrzewamy mleko, jednak trzeba uważać, aby nie zaczęło wrzeć. Najlepiej podgrzać podobnie jak w powyższym przepisie.
04. Przelej je do słoiczka z zakrętką i energicznie trzęsiemy, aż się spieni. W międzyczasie ugotuj wodę w czajniku i zalej kawę.05. Kiedy już z mleka stworzy się pianka, przełóż ją delikatnie na kawę.
06. Na tarce zetrzyj orzechy, którymi następnie oprószysz piankę. Jeśli nie chcesz trzeć możesz je lekko poszatkować za pomocą noża.


Na tą kawę potrzebowałem blisko 8 minut. Słodycz masy krówkowej oraz goryczka orzecha włoskiego i kawy daje niepowtarzalny smak. Oprócz smaku taka kawa daje spory zastrzyk energii, gdyż w masie krówkowej jest sporo cukru. Długo myślałem nad niepowtarzalnym smakiem, przeszukałem internet wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu wyjątkowości smaku. W tym momencie Karolina, moja dobra znajoma, powiedziała mi, żebym wypróbował kawę z pieprzem Cayenne. Początkowo pomyślałem: "przecież takiego ohydztwa nie da się wypić". Jakież wielkie było moje zdziwienie, gdy następnego dnia zaprosiła mnie na filiżankę czarnego napoju i podała mi przyrządzoną w ten sposób kawę. Przyznam się, że była to pierwsza kawa, którą wypiłem bez słodzenia!

Aby wykonać ten przepis będziemy potrzebowali składniki takie jak:
- 1,5 łyżeczki kawy (może być rozpuszczalna)
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne

Wykonanie krok po kroku:
01. Zaparz kawę.
02. Dodaj pieprz Cayenne. Całość dokładnie wymieszaj.

Wykonanie tej kawy jest dziecinnie proste, nieprawdaż? Jednak po wypiciu tego napoju, Karolina powiedziała mi ważną rzecz. Mianowicie ta kawa ma przyspieszać metabolizm i spalać tkankę tłuszczową z naszego organizmu. Jest zatem polecana dla osób, które dbają  o linię, jak i dla osób pragnących zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Smacznego!

Ciąg dalszy nastąpi...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz