piątek, 17 października 2014

Przepyszna zupa z dyni


Jesień to pora roku w której przeważają chmury, za oknami jest ponuro, niekiedy pada deszcz. Po prostu brakuje nam słońca. Danie, które przygotowałem dla Was może być jego przepyszną metaforą! Zupa z dyni poprawi Wam humor w mig!

Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że zupę z dyni można przygotować na wiele sposobów: pikantną, słodką, z kluskami, imbirem, a nawet przyprawiając anyżem! Można też spotkać wersję na mleku - zarówno krowim jak i kokosowym.  Zupa z dyni jest lekkostrawnym daniem dla dzieci, a pediatrzy radzą podawanie tej zupy już 6-miesięcznemu maluszkowi.

Aby ugotować dobrą zupę z dyni, musimy wyszukać dobrej jakości warzywa. Kiedy już będziemy wybierać należy pamiętać o tym, że dynia powinna mieć zdrową, jędrną i nieuszkodzoną skórę w żywym kolorze. Na warzywie nie powinno być przebarwień. Wówczas wiadomo, że warzywo jest złe. Najlepiej wybierać średniej wielkości dynię, aby móc wykorzystać ją całą.

Ja sam zdecydowałem się przygotować zupę z dyni klasyczną.

Porcja dla: 4 osób
Koszt jednej porcji: 3,80 zł
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
- 1 nieduża dynia
- 4 średnie cebule
- 3 łyżki soku z cytryny
- 800 ml rosołu drobiowego lub wołowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
01. Dynię należy obrać, a pestki usunąć.
02. Miąższ kroimy w kostkę. Cebulę siekamy niezbyt drobno.
03. Dynię i cebulę zalać w garnku przygotowanym wcześniej rosołem.
04. Dodajemy soku z cytryny oraz sól i pieprz. Gotuj przez blisko pół godziny.
05. Warzywa odcedź, zetrzyj na tarce lub zmiksuj w blenderze.

W ten sposób nasza zupa jest gotowa! Można nakładać na talerz. Smacznego!

TIPP: Zupa z dyni świetnie smakuje posypana pestkami słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz