wtorek, 5 stycznia 2016

Zupa hawajska z ananasem i kurczakiem

Witajcie moi kochani. Zapewne długo czekaliście na dobry przepis na zupę. Oto i on! Miałem dosyć tradycyjnych zup, które gotuje się z dziada pradziada w polskim domu, toteż chciałem spróbować czegoś nowego. Dość długo zastanawiałem się co wpadnie w moje gusta smakowe. Przeglądałem przepisy, aż tu nagle zapaliła się w mojej głowie czerwona lampka. Najlepszym sposobem jest ugotować zupę hawajską. Trudne? Ani trochę! Przekonajcie się sami! Jest to porcja na 3 osoby, na 2 dni :-) Jeśli gotujecie dla siebie to zmniejszcie propocje o połowę.

Składniki:
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- puszka ananasa w kostce
- puszka mleka kokosowego (165 ml - zamawiam je tutaj, gdyż jest najtaniej)
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 kostki rosołowe Knorr
- ulubione przyprawy do smaku

Jako wsad do zupy:
- 1-2 woreczki ryżu


Przygotowanie:
1. Filet z piersi kurczaka gotujemy w oddzielnym garnku przez półtorej godziny.
2. Do dużego garnka nalewamy 3 litry wody, wrzucamy kostki rosołowe Knorr i zaczynamy gotować wywar na małym ogniu.
3. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy gdy wywar zacznie wrzeć.
4. Z umytych papryk pozbywamy się gniazd nasiennych oraz ogonka, następnie kroimy w kostkę i dodajemy do wody, gdy marchewka z pietruszką staną się półtwarde.
5. Otwieramy puszkę ananasa i dodajemy całą zawartość wraz z sokiem. Dokładnie mieszamy zupę.
6. Otwieramy kolejną puszkę, tym razem z mlekiem kokosowym. Ze względu na zbierający się osad po otwarciu należy najpierw mleczko przemieszać.
7. Dodajemy ulubione przyprawy i całość gotujemy jeszcze do momentu, aż marchewka z pietruszką będą miękkie.
8. Wyciągamy kurczaka i dodajemy do środka tuż przed podaniem lub dużo wcześniej.

UWAGA! Jeśli chcemy dodać mięso od razu do garnka z zupą, najlepiej robić to przy mniejszej ilości zupy. Zupa z mięsem może szybciej się popsuć.

Podanie:
Zupa najlepiej smakuje z ryżem. W tym celu należy ugotować go tuż przed podaniem. Wówczas rozdzielamy ryż (1/3 lub 1/2 woreczka na osobę) i nalewamy zupę.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Kusi mnie spróbować ale jakoś też nie do końca :D może to strach przed nieznanym :D? zaprezentuję u siebie i zobaczymy co z tego wyjdzie :D
    http://swiat-weni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam bardzo smakowała :D Mama zajadała się ze smakiem. Dzisiaj zadała mi pytanie, kiedy poraz wtórny ją ugotuję :) Gorąco polecam, a tymczasem zobaczę co się dzieje ciekawego na Twoim blogu :)

      Usuń
  2. wywar z kostki bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee,a nie lepiej dodać warzywa do gotującego się fileta?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czy nie trzeba pokroić filetów na mniejsze kawałki przed gotowaniem, żeby nie było potem, że jeden dostanie całego fileta, a drugi nic. Chociaż niby na fotce widać, że same się rozgotwały. Nie wiem też, czy 1,5 h gotowania dla kurczaka to nie za dużo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Specjalnie szukałem takiej zupy, bo planuję od maja robić na wsi dla znajomych 3-daniowe obiady tematyczne typu: kuchnia polska, węgierska, grecka, włoska, indyjska, hawajska itp. Brakowało mi zupy hawajskiej.

    OdpowiedzUsuń
  5. W Wiadościach Google jest opcja zapisywania przepisów - tu tego nie ma dlatego wpisuję wszystkie dania do dużego zeszytu - tą zupę wpisuję pod numerem 226°.

    OdpowiedzUsuń