piątek, 15 stycznia 2016

Truskawki w czekoladzie

Przepis na truskawki w czekoladzie osłodzi każdy wieczór, który zamierzacie spędzić we dwoje. Nie zdążyłeś przygotować przepisu, a Twoja luba zaraz przychodzi? Niczym się nie martw! Przygotowanie przepisu to niecałe 15 minut!


Wszystko co potrzebujesz do tego przepisu to:

- 1 tabliczka czekolady gorzkiej (o zawartości kakao 70%)
- 500 g świeżych truskawek

Teraz pokażę Ci jak należy przygotować przepis krok po kroku:
01. Stop czekoladę w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą.
02. Wymieszaj ją dokładnie.
03. Truskawkę w miejscu szypułki nabij na wykałaczkę. Zanurzyć do 2/3 w czekoladzie.
04. Odkładaj truskawki na blachę wyłożoną woskowanym papierem do pieczenia i odstaw, aby czekolada zastygła.

TIPP: Jeśli nie chcesz bawić się wykałaczkami możesz po prostu chwycić truskawkę w palce i zanurzyć w sposób widoczny na powyższej fotografii.
Jeśli lubicie smaki różnych czekolad to możesz wziąć do każdej miski inny rodzaj czekolady i tak na przykład możesz zanurzyć truskawkę w gorzkiej czekoladzie, a białą oblać całość w ten sposób, aby wyszedł ciekawy wzór. Możesz tak samo pomyśleć nad czekoladą mleczną. Natomiast, jeśli jesteś osobą kreatywną możesz truskawki unurzyć w czekoladzie, a następnie w kolorowej posypce od Doktora Oetkera. Pomysłów na takie truskawki są tysiące. To tylko od Ciebie zależy jaki przygotujesz.

Powodzenia w kuchni!

1 komentarz:

  1. Uważam, że wszystko co zawiera czekoladę jest pyszne. Bardzo też lubię połączenie czekolady z owocami. Jednak moją pozycją obowiązkową w czekoladowym menu jest brownie. Bardzo fajne porady jak zrobić perfekcyjne brownie znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/. Moja rodzina uwielbia kiedy je piekę i zajadaja ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń