piątek, 15 stycznia 2016

Czekolada po wiedeńsku

Jeden z najcudowniejszych deserów, jaki tylko sobie można wyobrazić! Nazwa nawiązuje do tego, że ten napój słynie najbardziej w stolicy Austrii - Wiedniu :)

Na 4 porcje potrzebujemy:
- 200 g czekolady grubo posiekanej
- 100 ml śmietany kremówki
- 25 g cukru pudru
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 l mleka
- 4 łyżki cukru brązowego lub muscovado
- kakao do dekoracji

Czas przygotowania to... 10 minut! :)

Przygotowanie jest prostsze niż nam się wydaje. :)

1. Czekoladę należy stopić w żaroodpornej miseczce, która ustawiona nad garnkiem z wrzącą wodą nie powinna dotykać lustra wody.

2. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym na sztywną pianę i odstawiamy na bok.

3. Mleko wlewamy do rondla, wsypujemy cukier brązowy lub muscovado i delikatnie podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Stopniowo dodajemy czekoladę i podgrzewamy całość na małym ogniu przez 5 minut lub do czasu otrzymania jednolitej, gładkiej konsystencji.

4. Gorącą czekoladę przelewamy do wysokich szklanek i na wierzch wykładamy sporą ilość bitej śmietany. Oprószamy kakao i gotowe! :)

źródło: Eric Lanlard - "Czekolada"

5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie słyszałem o czekoladzie wiedeńskiej ale zapowiada się bardzo ciekawie. Ogólnie ja jestem wielkim zwolennikiem wszelkich deserów wykonanych z czekolady więc często zaglądam po nowe przepisy do https://wkuchnizwedlem.wedel.pl aby zrobić coś pysznego. Dlatego uważam że prawidłowy wybór czekolady ma bardzo duże znaczenie w efekcie finalnym deseru.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń