Na 4 porcje potrzebujemy:
- 200 g czekolady grubo posiekanej
- 100 ml śmietany kremówki
- 25 g cukru pudru
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 l mleka
- 4 łyżki cukru brązowego lub muscovado
- kakao do dekoracji
Czas przygotowania to... 10 minut! :)
Przygotowanie jest prostsze niż nam się wydaje. :)
1. Czekoladę należy stopić w żaroodpornej miseczce, która ustawiona nad garnkiem z wrzącą wodą nie powinna dotykać lustra wody.
2. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym na sztywną pianę i odstawiamy na bok.
3. Mleko wlewamy do rondla, wsypujemy cukier brązowy lub muscovado i delikatnie podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Stopniowo dodajemy czekoladę i podgrzewamy całość na małym ogniu przez 5 minut lub do czasu otrzymania jednolitej, gładkiej konsystencji.
4. Gorącą czekoladę przelewamy do wysokich szklanek i na wierzch wykładamy sporą ilość bitej śmietany. Oprószamy kakao i gotowe! :)
źródło: Eric Lanlard - "Czekolada" |
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałem o czekoladzie wiedeńskiej ale zapowiada się bardzo ciekawie. Ogólnie ja jestem wielkim zwolennikiem wszelkich deserów wykonanych z czekolady więc często zaglądam po nowe przepisy do https://wkuchnizwedlem.wedel.pl aby zrobić coś pysznego. Dlatego uważam że prawidłowy wybór czekolady ma bardzo duże znaczenie w efekcie finalnym deseru.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń