Kolejny dzień dobiegł końca, a wraz z nim wyrwałem kartkę z
kalendarza. Na drugiej stronie znalazł się ciekawy przepis, którym
chciałbym się z Wami podzielić. Jest to kolejny przykład na dobre danie
wykorzystując filet z piersi kurczaka. Tym daniem jest pierś kurczaka w
ziołach prowansalskich z suszonymi pomidorami. Jednym słowem danie
wyśmienite nie tylko od święta :-)
Porcja dla: 5 osób
Koszt jednej porcji: 4,10 zł
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 250 ml śmietany 36%
- 3 obrane cebule
- 300 g pieczarek
- 4 suszone pomidory
- sól, pieprz, zioła prowansalskie (1 łyżeczka)
- makaron rurki
- 2 łyżki musztardy do posmarowania kurczaka
Przygotowanie krok po kroku:
01. Posmaruj piersi z kurczaka musztardą na godzinę przed smażeniem.
02. Tak przygotowane mięso podsmaż na patelni z trzema łyżkami oliwy.
03. Zdejmij mięso z patelni i zacznij smażyć na nim pieczarki pokrojone w paski.
04. Podduś i dodaj skrojoną w kostkę cebulę. Smaż na wolnym ogniu przez około 5 minut.
05.
Dodaj śmietanę, sól, pieprz, zioła prowansalskie i suszone pomidory.
Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. W tym czasie zacznij gotować
makaron.
06. Skrój usmażonego kurczaka w grube plastry.
Danie należy podać w następujący sposób:
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz