Do przepisu potrzebujemy:
- 500 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady (grubo posiekanej)
- 25 g cukru muscovado (dostępny w Realu czy Auchan)
- 35 g mąki kukurydzianej
- 25 g masła (pokrojonego w drobną kostkę)
... i ewentualny składnik:
- 2 łyżeczki brandy
Powyższe składniki są na 4 porcje, czas przygotowania to 10 minut (+ czas na schłodzenie).
Przygotowanie tego specjału jest bardzo proste!
1. Odlewamy 150 ml mleka, a resztę przelewamy do małego rondelka.
2. Dodajemy czekoladę i cukier muscovado.
3. Delikatnie podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru.
4. Ubijamy w misce odlane mleko z mąką kukurydzianą za pomocą trzepaczki do jajek.
5. Masę przekładamy do mleka czekoladowego (z garnka) i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
6. Zdejmijmy z ognia i dodajmy masło oraz brandy.
7. Otrzymany mus przelewamy do czterech małych filiżanek lub salaterek.
8. Odstawiamy do czasu wystygnięcia i do lodówki na ok. 4h, aby stężał.
Smacznego!!!
TIPP: Mus należy wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem.
TIPP: Smak musu możemy urozmaicić, zastępując brandy, innym alkoholem.
TIPP: Jeśli robisz mus z alkoholem, nie podawaj go dziecku.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz