piątek, 15 stycznia 2016

Mus czekoladowy

Mus, który państwu prezentujemy świetnie nadaje się na poobiedni deser. Należy on do jednego z klasyków, jakie dostaniemy we francuskich kafejkach. Jeśli lubimy naprawdę różne wariacje smakowe to do gotowego musu możemy dodać bitą śmietanę czy też wiórki czekoladowe. Dobrym pomysłem jest też dodanie owoców.

Do przepisu potrzebujemy:
- 500 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady (grubo posiekanej)
- 25 g cukru muscovado (dostępny w Realu czy Auchan)
- 35 g mąki kukurydzianej
- 25 g masła (pokrojonego w drobną kostkę)

... i ewentualny składnik:
- 2 łyżeczki brandy

Powyższe składniki są na 4 porcje, czas przygotowania to 10 minut (+ czas na schłodzenie).

Przygotowanie tego specjału jest bardzo proste!

1. Odlewamy 150 ml mleka, a resztę przelewamy do małego rondelka.
2. Dodajemy czekoladę i cukier muscovado.
3. Delikatnie podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru.
4. Ubijamy w misce odlane mleko z mąką kukurydzianą za pomocą trzepaczki do jajek.
5. Masę przekładamy do mleka czekoladowego (z garnka) i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.
6. Zdejmijmy z ognia i dodajmy masło oraz brandy.
7. Otrzymany mus przelewamy do czterech małych filiżanek lub salaterek.
8. Odstawiamy do czasu wystygnięcia i do lodówki na ok. 4h, aby stężał.

Smacznego!!!

TIPP: Mus należy wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem.
TIPP: Smak musu możemy urozmaicić, zastępując brandy, innym alkoholem.
TIPP: Jeśli robisz mus z alkoholem, nie podawaj go dziecku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz