wtorek, 26 lipca 2016

Siemię lniane

Witajcie moi drodzy! Dzisiaj przychodzę do Was z nietypowymi przepisami. Tak jest przepisami, bo chciałbym pokazać Wam kilka sposobów na wykorzystanie daru natury jakim jest siemię lniane.

Na początek dodam kilka dość istotnych informacji. Siemię lniane nie tylko odżywia nasz organizm, ale także leczy. Odpowiedzialny jest za obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Nie pozwala na zbyt duże wchłanianie glukozy, dlatego doskonale nadaje się do walki z cukrzycą. Siemię lniane wykazuje wiele innych właściwości. Chociażby przeciwmiażdżycowe, antyrakotwórcze, przeciwzapalne. Siemię lniane posiada w swoim składzie dużo kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3. Także jeśli nie przepadasz za rybami to siemię lniane jest dla Ciebie!

Siemię doskonale nadaje się jako przyprawa do filetu z piersi kurcząt bądź ryby!

Czubata łyżka siemienia lnianego (10 g) zawiera:
- 1,8 g białka
- 4,2 g tłuszczu
- 2,9 g węglowodanów
- 2,7 g błonnika
- energia dostarczana: 53 kcal

Po tych krótkich informacjach możemy przejść do kilku prostych przepisów, które spowodują, że Wasze życie stanie się fit.

Siemię lniane na mleku

Składniki:
- 2 łyżki siemienia lnianego (mielone lub całe)
- 1 szklanka mleka

1. Wlej do małego rondelka mleko.
2. Kiedy mleko zacznie się gotować dodawaj powoli ziarno lnu.
3. Gotuj całość przez około 5-7 minut.
4. Dodaj odrobinę cukru. Jeśli chcesz być bardziej fit dodaj stewię. Osobiście polecam kupić ją w sklepie internetowym Auchan lub na Auchan Direct - kliknij tutaj.

Siemię lniane jako napar

1–2 łyżeczki zmielonego siemienia zalać gorącą wodą. Otrzymany napar osłania błonę śluzową przewodu pokarmowego. Doskonały do leczenia wrzodów żołądka.


Gotowane szparagi z ziarnem siemienia

 - pęczek szparagów
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka masła
- szczypta soli i pieprzu

1. Szparagi przed gotowaniem myjemy i odcinamy z nich zdrewniałą część łodygi (na wysokości około 4-5 cm od dołu).
2. Gotujemy w wodzie pionowo przez około 15 minut.
3. Do szklanki dodajemy 1 łyżkę masła, 1 łyżkę wody po ugotowaniu szparagów i siemię lniane.
4. Wymieszanymi składnikami ze szklanki polewamy szparagi.
5. Aby posiłek nie był za mdły dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Jeśli unikasz soli jak ja, dodaj sam pieprz.

Musli z owocami, jogurtem i siemieniem

- 3 łyżki płatków owsianych (najlepsze z Młynów Stoisławskich)
- kilka rodzynek
- kawałek banana
- kawałek mango
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (polecam ten jogurt - kliknij tutaj)

1. Wsyp do miski płatki owsiane, dodaj rodzynki a następnie drobno pokrojone owoce.
2. Dodaj siemię lniane i jogurt naturalny.
3. Całość dokładnie wymieszaj i smacznego! :-)

TIPP: Dodatkowo możesz dokładać owoce sezonowe takie jak porzeczki, truskawki czy maliny. Są słodkie, a przy tym bardzo pożywne i bogate w witaminy.

A Wy jakie macie pomysły na przygotowanie siemienia lnianego? Podzielcie się koniecznie z nami w komentarzu!

2 komentarze:

  1. Ja nie miałam żadnych przepisów, ale teraz już mam. Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę uprzejmie i zapraszamy do odwiedzania naszego bloga :-)

      Usuń