niedziela, 2 listopada 2014

Sos pieczeniowy słodko-ostry

Co zrobić, skoro znudził nam się sos pieczeniowy, a nie mamy zbytnio chęci iść po nowy do sklepu? To samo pytanie zadałem sobie kilka dni temu, kiedy miałem przygotować obiad. Do leniwych klusek pasuje każdy sos, toteż postanowiłem przerobić pieczeniowy nadając jemu wyrazistego smaku i aromatu.

Porcja dla: do 8 osób
Koszt jednej porcji: 0,32 zł
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
- 1 paczka sosu pieczeniowego ciemnego Culineo
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 5 g masła śmietankowego

Przygotowanie krok po kroku:
01. Do szklanki włóż dwie kostki bulionu warzywnego. Zalej go wrzątkiem i zamieszaj.
02. Do małego rondelka wsyp sos pieczeniowy ciemny i zalej go 1,5 szklanki zimnej wody.
03. Zawartość w rondelku zamieszaj i zacznij powoli gotować.
04. Dodaj zawartość ze szklanki i wymieszaj całość dokładnie.
05. Dodaj cukier, pieprz i masło.
06. Gotuj od momentu wrzenia przez ok. 5 minut ciągle mieszając.

TIPP: Jeśli chcesz, aby Twój sos miał niepowtarzalny aromat, dodaj do niego cukru trzcinowego.

TIPP: Jeśli chcesz, aby Twój sos był nieco ostrzejszy możesz dodać do niego łyżeczkę pieprzu Cayenne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz