sobota, 8 listopada 2014

Placki ziemniaczane na pikantno

Znaleziona na Wikipedii definicja placków ziemniaczanych jest tak samo prosta, co ich przygotowanie, a brzmi następująco:

Placki ziemniaczane - prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków smażonych na tłuszczu. Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, oraz jajka. Na Podlasiu dodawana jest odrobina pieprzu i majeranku.

Warto byłoby zedytować tekst i dodać co nieco o przepisie, który przygotowałem dla Was! ;-)

Porcja dla: 3 osób
Koszt jednej porcji: 0,96 zł
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 8 łyżek mąki
- 3 jajka
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- 2 łyżki pieprzu Cayenne
- kilka kropel sosu tabasco (opcjonalnie!)

Przygotowanie krok po kroku:
01. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj.
02. Do garnka, w którym znajdują się starte ziemniaki, dodajemy mąkę oraz jajka.
03. Całość należy przemieszać, po czym dodajemy przyprawy oraz tabasco.
04. Kiedy mamy wszystkie składniki mieszamy wszystko raz jeszcze.
05. Rozgrzewamy olej na patelni i zaczynamy smażenie.
06. Ważne jest, aby na jeden placek nie dawać więcej jak chochelkę przygotowanej masy. W przeciwnym razie placki będą za grube i surowe w środku.

W taki prosty sposób otrzymujemy naprawdę pikantne placki. :-) Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz