środa, 29 kwietnia 2015

Tort czekoladowo-miętowy na szybko

Naszym pomysłem na szybki słodki wypiek jest tort czekoladowo-miętowy. Jedno z najwspanialszych połączeń jakie może być. Zapewne znane są Wam czekolady miętowe, lody w połączeniu mięty i czekolady, a nawet słynne czekoladki After Eight. Mięta jest czymś niezwykłym, dlatego postanowiliśmy dodać ją do naszego pomysłu.

Wszystko co potrzebujemy to biszkopty (podkłady tortowe), krem czekoladowy (Dr. Oetkera), kilka tabliczek mlecznej czekolady i krem miętowy.

Przygotowanie krok po kroku:
1. Biszkopty rozcinamy i nasączamy sokiem z cytryny, aby nie były za suche.
2. Krem czekoladowy wyrabiamy w garnku zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
4. Krem czekoladowy mieszamy razem z rozpuszczoną czekoladą.
5. Przekładamy kremem czekoladowym części biszkoptów.
6. Boki i górę smarujemy kremem miętowym, na który przepis podajemy niżej.

Krem miętowy do tortu:

1. Śmietankę i jedną garść mięty zagotowujemy, przecedzamy i studzimy co najmniej 3 godziny.
2. Zimną śmietankę ubijamy mikserem, a pod koniec ubijania dodajemy masy śmietanowe oraz 2 tubki zielonego barwnika
3. Mieszamy całość na najniższych obrotach, aż składniki się połączą.

Do przepisu na krem miętowy używamy śmietanki kremowej, gdyż będzie się ona doskonale "trzymała" naszego biszkoptu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz