sobota, 25 kwietnia 2015

Gorąca czekolada od podstaw

Kiedy już macie dość kupowania wszelkich czekolad i przygotowywania z nich napojów do picia, Studencka Kuchnia wychodzi Wam na przeciw. Z naszym nowym pomysłem możecie sami przygotować taki napój krok po kroku od podstaw.

Poniższe przygotowanie obrazuje jak zrobić taki napój dla 5 osób.

Do wykonania takiego napoju potrzebujemy:
- 100g kakao (np. od Wedla)
- 1 l mleka 1,5%
- 2-3 łyżki cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 5 łyżek mleka w proszku

Wykonanie:
1. Do garnka wlej mleko i wsyp kakao.
2. Wymieszaj całość bardzo dokładnie, aż uzyskasz brązową masę.
3. Dodaj cukier. W zależności od tego czy chcesz bardziej czy mniej słodką czekoladę pitną dodaj 2 lub 3 łyżki cukru.
4. Po ponownym dokładnym wymieszaniu należy dodać cukier waniliowy.
5. Gotujemy całość do momentu wrzenia. Gdy ten proces się zacznie wsypujemy mleko w proszku.
6. Całość mieszamy tak długo, aż otrzymamy jednolitą masę (bez grudek).
7. Przelewamy do szklanek i podajemy napój na ciepło.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz